Paslanmaz kaynak paslanmaz çelikler kullanılarak yapılan kaynaklara denilmektedir. Paslanmaz çelikler; içerisinde en az %10,5 ağırlığında krom içeren yüksek alaşımlı yapılar olarak bilinmektedir. Paslanmaz çeliklerin yüzeylerinde oluşan ince ancak yoğun krom oksit tabakası korozyona karşı daha yüksek bir direnç sağlamaktadır. Böylelikle oksidasyonun daha derine doğru ilerlemesi engellenmektedir.

Çok ince olan bu amorf tabaka yüzünden paslanmaz çelikler kimyasal reaksiyonlara karşı hareketsiz kalarak, yani pasif olarak, indirgeyici olmayan tüm ortamlarda korozyona karşı dayanım kazanmaktadır.

paslanmaz-kaynak-detay.jpeg

Günümüzde krom kaynak, 170’den fazla çeşitti olan paslanmaz çelikler arasında yaygın bir kullanıma sahiptir. Endüstriyel uygulamalarda kullanılan malzemelerin farklı olması yüzünden birbirinden farklı özelliklere sahip bu malzemeleri birbirleriyle birleştirmek zorunluluğu vardır. Bundan dolayı birbirileri ile çelik kaynağı yapılarak birleştirilen bu ürünlerin fiziksel, metalürjik ve mekanik özelliklerinin dikkatli ve iyice bilinmesi gerekir.

İki ya da fazla değişken zorlanma ve ortam şartları olduğundan, birbirinden farklı iki malzeme kullanılmaktadır. Buhar boruları gibi sistemler bu tür örneklerden biridir. Buhar taşıyıcı olan sistemlerin yüksek sıcaklıklardaki sıcak uçlarında ostenitik paslanmaz çelik kullanılır ancak nispeten daha düşük sıcaklıklar olan soğuk uçlarında ise daha uygun, düşük alaşımlı, ferritik bir çelik yeterli olur.

Farklı türde olan iki malzemenin çelik kaynağı ile birleştirilmesi ve bunun içinde en uygun kaynak metalinin seçilmesine özen gösterilmelidir. Farklı iki tür cins malzemenin birleştirilmesiyle sağlanan kaynak dişi sadece ilave metalden oluşmamaktadır. Bağlantı bir geçiş alanı içerdiği gibi, iki esas malzemeden de önemli oranda alaşım elementleri içermektedir. Özellikle paslanmaz çelik kaynaklarında elektrod seçimi esnasında çok dikkatli olunmalıdır. Paslanmaz çelikler içerisinde paslanamaz özelliğini ortaya çıkarak Krom ve Nikel elementleri barındırmaktadır. Ayrıca çok düşük karbon kapsamaktadır. Bundan dolayı tel seçimleri sırasında Krom, Nikel ve Karbon miktarları göz önünde bulundurulmalıdır.

Paslanmaz çelik kaynakları yapılırken kaynak yapılması planlan malzemede eğer kaynak ağzı açılacak ise düzgün formda çıkarılması sağlanmalıdır. Düzgün yapıda olmayan kaynakların ağzı kök pasoları ve yan cıdalarında ergime noksanlıklarına neden olmaktadır. Paslanmaz çelik kaynak yapılırken tüm formlara ve olası durumlara karşı önlemler alınmalıdır.

Paslanmaz Kaynak Çeşitleri

Paslanmaz kaynak, iki ya da daha fazla metal ya da termoplastik parçasının basınç ve ısı kullanılarak birbirine bağlandığı işlem olarak tanımlanmaktadır. Isı uygulama sırasında malzeme yumuşar ve yeterli oranda basınç yapıldığında bir birleşme alanında birbirine yapıştırılması olmaktadır. Kullanılacak olan çelik kaynağı işlemi çeşitli faktörlere göre değişmektedir. Malzemenin şekil ve kalınlığı hangi yöntemin kullanılması konusunda yardımcı olan faktörlerdendir. Akı-çekirdekli, ark, electroslag, gazlı metal-ark, gaz tungsten-ark, korumalı-metal ark, toz altı ark, tungsten Inert Gaz en çok kullanılan paslanmaz çelik kaynak yöntemleri arasındadır.

Ark kaynakları, işlemin daha düşük maliyetli olması nedeniyle en çok bilinen bir kaynak şeklidir. Süreç, elektrik akımı veren bir araçla başlamaktadır. Bu araç işlemden işlemeye büyük oranda farklılık gösterir ancak elektrik akımının daima araç olmadan iletken olamayacağı malzemeler içinden hareket etmesini sağlamaya yaramaktadır. Buna ark kaynakları denilmesinin sebebi kaynaklanacak malzemeler arasında kemer benzeri bir görünüm veren elektrik akımı ortaya çıkarır. Günümüzde çok farklı çeşitleri bulunmaktadır.

Electroslag kaynakları, kalın otomat çeliği plakalara benzer malzemeleri birleştirme için kullanılan hızlı kaynak işlemlerine denir. Electroslag kaynakları, kaynak makinelerinde bozulmaya sebebiyet vermeden bu açıda kaynak yapmak üzere dizayn edilmişlerdir. Bu plakalar ya da malzemeler dikey konumda düzenlenmektedir. Cihaz içerisinde yer alan ve sadece erimiş cürufun sıvılaştırıldığı gibi diğer benzer bölgelere dökülmesini engellemek adına dizayn edilmiştir. Ayrıca içerisi su dolu bakır alanların kullanımlarından türetilmişlerdir. Malzemelerin kolayca taşınması adına çok sık tercih edilmektedir.

Özlü kaynak, en çok bilinen çubuk kaynağının kullanılmasını başka bir şekilde sunma amacı ile ortaya çıkmıştır. Flux-cored işlemi genellikle otomatik bir kaynak şekli olduğundan hızlı ve daha fazla hız gerektiren projeler için bu kaynaklar kullanılır.

Gaz metal ark kaynağı, otomatik kaynak işlerinin bir başka çeşidi olarak bilinmektedir. Gaz metal ark kaynağı yöntemi, kaynak metalini kullanım esnasında tabancadan otomatik olarak besleyen bir kaynak tabancası kullanılması ile oluşmaktadır. 1940’lı yıllarda ortaya çıkan bu yöntemde kaynak tabancası ayrıca koruyucu bir gazı doğal elemanlardan bir siper ya da kalkan olarak otomatik olarak dağıtmaya yaramaktadır. Oldukça fazla zaman kazandıran bir yöntemdir. Otomobil tamir ve imalat da daha fazla kullanılır.

Gaz tungsten ark kaynağı, bugün kullanılan belki de en zor ve zaman alan kaynak işlemlerinin birisi olarak bilinmektedir. Bunun sebebi ise alevin ark kaynağıyla kaynaklan malzeme arasında kalan alanın küçük olması dolayısıyla büyük miktarda odaklanma ve ustalık gerektirmesidir. Ponis Metal tüm paslanmaz kaynak işlerinde olduğu gibi bu yöntemi de ustalıkla yapmaktadır. Firmamız için zor olmayan bu işlemler doğru yapıldığında son derece kuvvetli ve yüksek kaliteli kaynaklar ortaya çıkmaktadır.

Metal inert gaz (MIG) kaynağı, kaynak metalinin korunması için gaz kullanılan bir kaynak işlemidir. Gaz, kaynak metalinin oksijen gibi ortamda bulunan doğal elementlerden etkilenmesini önlemektedir. Bu, süreci hızlı hale getirmeye yarayan bir şeydir. İç mekânlarda kullanımı yaygındır ayrıca kullanım esnasında aşırı derece beceri ya da ustalıkta gerektirmeyen işlemlerimizdendir. Genelde yapılan kaynak istenen her pozisyonda yapılmaktadır. Elektrot beslenmesi durmadan sürdüğü için durmadan uzun kaynak dikişi çekilebilmektedir.

Plazma ark kaynağı, gaz tungsten ark işlemi gibi kaynak işleminin beceri gerektirdiğinin ve işlem sırasında dikkat gerektiren bir yöntem olarak bilinmektedir. Bu işlemde farklı bir torç kullanılması ile gaz tungsten ark yönteminden ayrılmaktadır.

Korumalı metal ark kaynağı, çubuk kaynağı olarak da bilinir. Paslanmaz çeliklerin kaynağı arasında en çok kullanılan yöntemdir. 1938’de tanıtılmasından bu yana sürekli gelişmektedir.

Toz altı kaynak, sadece paslanmaz çelik gibi yüksek demir olan malzemelerde düzgünce kullanılmaktadır. Oldukça hızlı kaynak yaptığımız cihazlardır. Otomatik ya da yarı otomatik formları bulunmaktadır. Hızlı yapılmasına rağmen kaynak esnasında metali atmosferden koruması adına elektrik ark kaynağı sürekli olarak akı ile kaplamak lazımdır. Ayrıca bu yöntem kaynak sırasında herhangi bir kaynak sıçramasını da önlemektedir.

Son olarak TIG kaynağı, metal ark işlemlerine çok benzemektedir. İkisi arasındaki fark, içerisinde tungsten kullanıldığından tungsten kaynak işlemlerinde erimez kaynak tertibatının içine yerleştirilen ilave bir dolgu maddesi kullanmak gerekir. TIG kaynakları ile kaynak yapılabilir bütün malzeme ve uygulamalar için kullanılmakta olan çok yönlü bir kaynak yöntemi olmaktadır. Bu kaynak türünün uygulama alanı paslanmaz çelik, nikel ve alüminyum alaşımlarıdır.

1930 yılından beri bu alaşımların kaynak işlemlerinde kullanılmaktadır. Argon kaynağı diğer kaynaklara göre yavaş olmaktadır. Yavaş oldukları için ısı girdisi düşük olmaktadır. Düşük ısı girdileri sayesinde kaynak sonrası hassas işçilik çıkarılması mümkün hale gelmektedir.

Paslanmaz Kaynak Nasıl Yapılır?

Paslanmaz kaynak yapmadan önce kaynak yapılacak uygun malzemeleri bir araya getirmeniz gerekmektedir. Basitçe bir kaynak yapımı ise şöyle olmaktadır; kaynak yapılacak metal parçaları temizleyerek işe başlayabilirsiniz. Ancak bu esnada sürtmeye dikkat ederek tel fırça kullanabilirsiniz. Daha iyi bir sonuç için yüzey oksit katmanını çıkarmanız da gerekir. Burada oksidi çıkarmak yani kaynağı kolaylaştırma için uygun bir akı uygulamalısınız. Burada sizlere vereceğimiz en büyük tavsiye eğer gerekli olursa diye fondayı yerine koymak için kaynak makinesinin ucunu kullanmalısınız.

Daha sonra ise metali ısıtmalısınız. Bu durumda kaynak bölgesinde bulunan metal parçayı doğru bir şekilde ısıtma için düşük bir alev ve kaynak makinesinin ucu yeniden kullanmalısınızdır. Diğer tarafı da zorluk çekmeden ısıtma yapabilirsiniz. Paslanmaz çeliği kaynaklama yapmanız için kaynak makinesini erimeyene kadar etkilenen alana yerleştirme yapmanız gerekmektedir. Lehim eridiğinde kullandığınız nesneyi kaldırabilirsiniz. Paslanmaz çelik kaynaklama sonrasında maddeler paslanmasın diye asitle yıkanılması yapılmalıdır. Ancak asitleme işlemi yapacak kişinin üzerine asla asit bulaşmamalıdır. Asit işlemi yapacak kişi özel kıyafet ve ekipman kullanmalıdır. Paslanmaz kaynak işlemleri uygun, donanımlı kişilerce yapılmadığında ortaya telafisi çok zor ya da hiç olmayan şeyler çıkabilmektedir. Tüm bu işlemler uzman ekiplerce yapılması gereken işlemlerdir. Paslanmaz çelik kaynaklarına ihtiyaç duyduğunuz an firmamız ile iletişime geçmeniz yeterli olacaktır.

Paslanmaz Kaynak Avantajları

Paslanmaz kaynakın birçok avantajı bulunmaktadır. Tesisleriniz için makine, filtre ekipmanları ya da boru seçerken ekipmanın malzemesine dikkat edilmelidir ki kalite bu konuda oldukça önemlidir. En güvenilir ekipmanlar ise paslanmaz çeliklerden oluşanlardır. Paslanmaz çelik her türlü korozyona ve ısıya dayanıklı olmaktadır. İçerisinde bulunan krom ve çelik kullanılarak yapılmaktadır. Birçok maddeye göre eşsiz bir dayanıklılık göstermektedir. Ayrıca temizlenmesi son derece kolaydır. Kısacası sağlıklı, dayanıklı ve hijyenik çelik kaynaklardır.

Paslanmaz Kaynak İkitelli

Tüm paslanmaz kaynak yöntemlerini uzman ekipler tarafından yapan paslanmaz ikitelli olarak hizmetlerimizdeki kaliteli anlayışımızı müşterilerimize sunmaktayız. Sizlerde iş yerlerinizde paslanmaz çeliğin kalitesinden aldığımız dayanıklı yapılara kavuşmak istiyorsanız hemen ana sayfa üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Uygun fiyatlar paslanmaz çelik kaynakları hakkında daha ayrıntılı bilgi için hemen iletişim kanallarımızı kullanınız.

Bizim ile iletişime geçin
Bize ihtiyaçlarınızı anlatın ve sizin için ideal çözümü tasarlayalım.
İletişim
Whatsapp